7, 8 ve 9 Aylık Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar
* Fotoğraf, Erin ve Maya, 7 aylıkken (2 ay erken doğmuşlardı), yıl 2005 sonu.
Bir okuyucum benden, şimdi 6,5 aylık civarı olan oğlu için, önümüzdeki aylarda onunla oynayabileceği oyunlarla ilgili bir yazı yazmamı istemişti.
İşte, 7, 8 ve 9. aylar içindeki bebeklerle oynanabilecek popüler oyunları aşağıda:
Taklit oyunları
Bebeğinizin sesini ve hareketlerini taklit etmeniz çok hoşuna gidebilir. Böylece o da kendi davranışları hakkında fikir sahibi olmaya, hareketleri ve başka insanlar arasında bağ kurmaya başlar.
Siz onun sesini taklit ederek karşılık verdikçe, o da dinleyip size karşılık vermeye çalışabilir. Ona cevap vermesi için zaman tanıyın, acele etmeyin. Bu oyun, onun dinleme becerisinin gelişmeye başlaması için harika bir fırsat.
Oyuncak olarak da, gerçek eşyaların taklidi olan telefon veya çay seti gibi oyuncaklar özellikle 9. aydan itibaren ilgisini çekebilir. Sizi gerçek hayatta bu eşyaları kullanırken gördükçe, kendi oyuncağı ile taklidinizi yapmaya çalışabilir.
Ce eee (Peekaboo)
Bu dönem içinde “ayrılık kaygısı (seperation anxiety)” birçok bebekte öne çıkmaya başlayıp aylar içinde artabilir.
Bunun hafifletmenin en güzel yollarından biri bebeğinize, canlı veya cansız, birşeyi göremediğinde bile onların hala var olduğunu öğreten “Ce eee” oyunu.
Bunun en basit örneği ellerinizle yüzünüzü kapatıp “Ce eee” diyerek açmak. Bunu kendinizi bir gazetenin veya örtünün arkasına saklayarak da yapabilirsiniz.
Bunun dışında ilgisini çeken bir objeyi bir örtünün altına veya yastığın arkasına saklayıp, sonra bulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Bu tip oyunlarla yavaş yavaş, sizi veya objeyi görmediği zamanlarda bile aslında onun hala var olduğunu ve tekrar ortaya çıkabileceğini anlamaya başlıyor. Hatta bir süre sonra sizi taklit ederek kendisi yüzünü kapatıp açmaya bile başlayabilir.
“Ce eee” oyununa bir başka alternatif de, mutfaklarda kullandığımız kağıt havlunun bitince içindeki silindir kartonu kullanarak bir oyun yaratmak. Küçük bir kaygan eşarp veya mendili silindir kartonun bir ucundan sokup iterek, diğer ucundan bebeğin çekip çıkarmasına teşvik edebilirsiniz.
İç içe geçen kaplar
Bu dönemde el becerileri sürekli artan bebek, iç içe geçen ve üst üste koyulan kaplarla oynamaya başlamaktan hoşlanabilir.
Gerçi henüz onların hepsini iç içe geçiremeyebilir, doğru sırada dizemeyebilir, veya üst üste koyamayabilir, ama denemek hoşuna gidecektir.
Burada dikkat edilmesi gereken şey, ona her zaman doğru dizimi göstermemek ve kendince keşifler yapmasına fırsat vermek.
Ama tabii ki bazen de doğru kullanımı göstermek faydalı. Bu kaplar, banyo zamanı küvette oynaması için de idealdir.
Ses çıkaran eşyalar ve oyuncaklar
Bu aylarda ses çıkaran çoğu şey çok ilgisini çekecektir. Duyduğu sesleri tekrar tekrar kendisi çıkarmaya çalışacaktır. Ses çıkaran oyuncaklar kullanabileceğiniz gibi, kaşık ve metal kaplar gibi mutfak eşyaları da kullanabilirsiniz.
Bunların dışında, plastik kaplar ve şişeler içine pirinç, fasülye veya makarnalar doldurup yine sallayarak ses çıkarması için eline verebilirsiniz. Açılıp bir tehlike yaratmaması için ağzının sıkı kapandığından emin olmakta fayda var.
İleri geri oyunu
Bebeğinizle bacaklarınızı açarak karşılıklı oturun. Orta büyüklükte yumuşak bir topu veya tekerlekli yaşına uygun başka bir oyuncağı ona doğru itin ve size geri göndermesi için teşvik edin.
Kitap okumak
Bebeğiniz ile yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biri, oyun saatlerinin bir bölümünü beraber yaşına uygun kitaplar okuyarak geçirmek.
Bu yaştan itibaren parmaklarınızı kitabın yazılarının altında gezdirerek ve sayfaları çevirmeyi göstererek, ona kitapların nasıl kullanıldığını da öğretmeye başlamış olursunuz.
Doldurup boşaltmak
Artık oturabilen ve ellerine daha hakim olabilen bebeklerin en sevdiği aktivitelerden biri birşeyleri doldurup boşaltmak ve sonra yine doldurmak.
Bebeğinizin önüne küçük temiz bir sepet veya leğen koyarak, içine oyuncaklarını veya güvenli başka diğer objeleri doldurup boşaltmaya teşvik edebilirsiniz.
Kağıt oyunları
Bu dönemde bebekler kağıtla oynamayı çok severler. Kağıtlarla çok farklı oyunlar yaratılabilir. Kağıt bebeğin elini kesmeyecek şekilde büzülüp, “Ce eee” oyunundaki saklanıp bulunan objelerden biri olabilir veya kağıtlarla çeşitli sesler çıkarılabilir.
Hiç unutmuyorum, Maya 8 aylıkken, annemin hediyelik bir kap kağıdı ile çıkardığı fışır fışır seslere belki 20 dakika hiç durmadan katıla katıla gülmüştü. Kahkahadan hem kendisi yıkılmıştı, hem de bizi yıkmıştı.
Kağıtla oynamanın bir başka yolu da, kağıdın içine bir oyuncak veya obje koyup, onu paketleyip, açmasına yardım etmek. Hem kağıdın sesi, hem de açınca içinden sürpriz çıkması hoşuna gidebilir.
Fırlayan (Pop-up) oyuncaklar
8. ve 9. aylardan itibaren bebekler sürprizlere daha açık olduğu için, kutuların içinden fırlayan şeylerin çıktığı tarzda oyuncaklardan hoşlanabilirler.
Uzanma ve yetişme oyunları
Bebek yerde karnı üzerinde veya otururken, biraz uzağına ilgisini çekecek bir obje koyup ona doğru gitmesi veya en azından uzanmaya çalışması için teşvik edin.
Bu egzersiz onu yavaş yavaş, dönme ve emekleme pozisyonlarına hazırlayacaktır. Uzun süre oturan bebek oyuncaklara yetişemediği için daha kolay sıkılır. Önceleri objeleri yetişebileceği yakın mesafelere koyup, sonra kademe kademe uzaklaştırırsanız, yavaş yavaş kendine olan güveni artıp kendini zorlamaya başlayacaktır.
Tüneller ve engeller
Eğer emeklemeye başladıysa, işi biraz daha zorlu ve eğlenceli hale getirmek için, önüne bir oyun tüneli veya üstünden tırmanıp geçmesi yastık gibi yumuşak engeller koyabilirsiniz.
Tabii ki mutlaka oynanacak daha çok oyunlar vardır, hepsini de tek yazıya sığdırmak mümkün değil.
İlginizi çekerse faydalandığım kaynakları da paylaşıyorum:
Kendi tecrübelerim
The Contented Baby’s First Year, Gina Ford
Baby Talk, Dr.Sally Ward
The Parent’s Guide To Play, Gymboree
Games to Play With Babies, Jackie Silberg
Burada önemli bir not, lütfen başkalarının bebekleriyle kendi bebeğinizin gelişimini mukayese edip bebeğinizi acele ettirmeye çalışmayın.
Her çocuğun her gelişim adımı için kendine göre bir zamanlaması var, onu oyunlarla teşvik edin ama lütfen takıntılı hale gelmeyin.
Endişe ettiğiniz noktada doktorunuza danışın ve doktorunuzun belirttiği normal gelişim süreleri içinde çocuğunuza ihtiyacı olan zamanı verin.
Bırakın içinde bulunduğu dönemin keyfini çıkarsın ve kendini bir sonraki adıma kendi hızında hazırlasın.
Son notum da;
Bebeğinizin oyun saatlerinden verim alabilmesi gece ve gündüz kaliteli uykular uyumasıyla direkt ilişkili.
Uyku sorunu yaşıyorsanız 4-18 Ay Bebeklerin En Zorlu 3 Uyku Sorununa Çözüm İpuçları e-posta serimize kaydolmanızı öneririm.
Bir hafta boyunca, her gün benden bebeğinizle yaşadığınız veya yaşayacağınız uyku sorunları için bir ipucu alacaksınız. Hemen buradan ÜCRETSİZ kaydolabilirsiniz.
Sevgilerimle
Ahu Tükel
Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Koçu