10,11 ve 12 Aylık Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar
* Fotoğraf: Maya ve Erin, yıl 2006.
Başka bir yazımda 7, 8 ve 9 aylık bebeklerle oynanabilecek bazı oyunları paylaşmıştım. 9. aydan sonra bile yine bu oyunların çoğunu oynamaktan bebeğiniz keyif alabilir.
Bu yazımda da 10, 11 ve 12. aylar içindeki bebeklerle oynanabilecek değişik oyunlardan bahsedeceğim.
Paketleme Oyunu
3-4 adet küçük oyuncak seçip onları aleminyum folyo ile paketleyin, bebeğinizin önüne koyun ve sorun “Sence içinde ne var?”.
Sonra onu pakedi açmaya teşvik edin, buna bayılacaktır. Açtıktan sonra bile hem folyo, hem de oyuncak ile oynamaya devam etme ihtimali yüksek.
Kurdele Oyunu
Bebeğinizin çok sevdiği bir oyuncağı seçin ve etrafına bir kurdele bağlayın ve kurdelenin bir ucunu uzun bırakın. Bebeğinize kurdeleyi çekerek oyuncağı kendine yaklaştırabileceğini gösterin. Sonra ondan oyuncağı etrafındaki kurdeleyi çekerek size vermesini isteyin. Bir kaç denemeden sonra bunu tek başına yapabilecektir.
Şimdi işin en eğlenceli tarafı. Oyuncağı kurdelesini görünebilecek şekilde dışarıda bırakarak bir yere saklayın. Bebeğinizden kurdeleyi çekerek oyuncağı bulmasını isteyin.
Çok hoşuna gidebilir, tekrar tekrar yapmak isteyebilir.
Sokakta / Parkta
Parka giderken yanınıza boş bir kova alın ve parkta bebeğinizle beraber çeşitli taşlar, yapraklar ve çiçekler toplayın. Onları ellemesini ve hissetmesini sağlayın. Sonra isimlerini söyleyerek beraber tek tek kovaya koyun, sonra boşaltın. Bebeğiniz bu doldurma ve boşaltma işini çok sevip, tekrar tekrar yapmak isteyebilir.
Aynı oyunu evde yine bir kap ve oyuncaklar ile, veya deniz kıyısında taşlar ve deniz kabukları ile oynayabilirsiniz.
Su ve Kaşık Oyunu
Bebeğinizin önüne alçak bir plastik kap, plastik bir bardak ve büyük bir yemek kaşığı koyun. Kabı su ile doldurun.
Bebeğinize kaptan kaşıkla su alıp, o suyu bardağa dökmeyi gösterin ve kendisinin denemesine teşvik edin. Daha eğlenceli olsun isterseniz, içine buz da ekleyebilirsiniz.
Ölçü Kapları Oyunu
Eğer mutfağınızda iç içe geçen ölçü kapları var ise, bunlar aynı zamanda hem bebeğinizi oyalamak, hem de küçük ve büyük kavramlarını öğrenmesine yardımcı olmak için harika araçlar.
Önce iki kap ile başlayın ve nasıl iç içe geçtiklerini gösterin. Sonra aynısını pratik etmesi için kapları ona verin. İki kabı doğru bir şekilde iç içe koymayı başardığında sırayla diğer kapları verebilirsiniz.
Ayna Oyunu
Bebeğinizi bir aynanın karşısına oturtun veya siz ona bir ayna tutun. O aynaya bakarken, başının ve yüzünün çeşitli yerlerine dokunup isimlerini söyleyin. Ardından isimlerini söylediğiniz yerlere onun dokunmasını isteyin. Alışması biraz zaman alabilir.
Bu oyuna alıştıktan sonra aynı şekilde aynada kendi yüzünüz ve başınıza dokunup yine isimlerini söyleyebilir, sonra ardından isimleri söyledikçe bebeğinizden sizin yüzünüze dokunmasını isteyebilirsiniz.
Tünel Oyunu
Ayakta bacaklarınız açık bir şekilde durun. Önce bebeğinizi bacaklarınızın arasından yardımla tren “çuf çuf” sesi çıkararak birkaç kere geçirin. Bakalım bunun ardından kendisi aynı sesi çıkararak emekleyerek veya yürüyerek geçmeye çalışacak mı?
Denedikçe onu alkış ile teşvik edin. Hatta eline tekerlekli bir oyuncak verip tünelden itip geçirmeye de teşvik edebilirsiniz. Ayakta durmak yorucu gelirse, aynı oyunu büyük bir karton kutunun iki yanını kesip açarak da bir tünel yapıp yine oynayabilirsiniz.
Ayrıca oyuncakçılarda da bu tarz tüneller hazır halde satılıyor.
Yapışkan Bant Oyunu
Büyük boy bir seloteyp alıp, bir parça kopartıp, yapışkan tarafı dışta kalacak şekilde yere koyun ve üzerine plastik bir oyuncağı sıkıca yerleştirin. Sonra bebeğinizden oyuncağı çekip çıkarmasını isteyin.
Biraz zorlanabilir ama bu hoşuna gidecektir ve kendiyle gurur duyacaktır.
İtme Oyunu
Bebeğinize yürümeyi öğreniyor olduğu bu süreçte ayakta tutarak itebileceği hafif oyuncakların etrafında olmasını sağlayın. Hatta hafif bir çamaşır sepetinin içine yine hafif yumuşak oyuncaklar koyarak bile ona itebileceği bir oyuncak yaratabilirsiniz.
Onu evin içinde güvenli yerlerde bol bol itmeye teşvik edin. Böylece bol bol denge çalışması yapmış olur.
Kaynak – Games to Play with Babies – Jackie Silberg
Son notum da;
Bebeğinizin oyun saatlerinden verim alabilmesi gece ve gündüz kaliteli uykular uyumasıyla direkt ilişkili.
Uyku sorunu yaşıyorsanız 4-18 Ay Bebeklerin En Zorlu 3 Uyku Sorununa Çözüm İpuçları e-posta serimize kaydolmanızı öneririm.
Bir hafta boyunca, her gün benden bebeğinizle yaşadığınız veya yaşayacağınız uyku sorunları için bir ipucu alacaksınız. Hemen buradan ÜCRETSİZ kaydolabilirsiniz.
Sevgilerimle
Ahu Tükel
Pediatrik Uyku ve Ebeveyn Koçu